Wij fokken volgens de voorwaarden van de FRC. 

 

Hierbij is aandacht voor zowel de gezondheid, als voor exterieur en werkeigenschappen (dual purpose gedachte).

Dit houdt in dat er minimaal 2x een ZG moet worden behaald op een show (exterieur) en dat de hond een jachtcertificaat heeft behaald of, in plaats hiervan, een retrievertest heeft ondergaan. Bij deze retrievertest wordt gekeken naar werkcapaciteiten en het gedrag van de hond. Daarnaast worden er diverse gezondheidsonderzoeken gedaan bij de hond, om erfelijke aandoeningen zoveel mogelijk uit te sluiten.

 

Ik ben pas op latere leeftijd begonnen met de jachttraining van Lara en heb (nog?) geen jachtcertificaat behaald. Daarom hebben we de retrievertest laten doen bij de FRC. U kunt, als u dit wilt, de resultaten hiervan inzien bij ons thuis.

 

Daarnaast worden er diverse gezondheidsonderzoeken gedaan bij de hond, om te proberen het ras zo gezond mogelijk te houden en erfelijke aandoeningen zoveel mogelijk uit te sluiten.

 

De uitslagen van de Gezondheidsonderzoeken van Exotic Lovely Lady Lara:

 

Heupdysplasie (HD) :                       HD-A, Norbergwaarde 40, onvoldoende aansluiting

 

Elleboogdysplasie (ED) :                  ED vrij

 

Patella Luxatie (PL) :                       Patella vrij

 

Oogonderzoek ECVO ;                      08-11-2015:  Vrij

                                                           29-09- 2017: Vrij,  Gonio vrij

 

In augustus  2016 is er bij Lara een klein bultje weggehaald, het bleek uiteindelijk te gaan om een mastceltumor, graad 1. De tumor is volledig verwijderd. Het bleek te gaan om een huidtumor van 3 x 5 mm. U kunt er hier een foto van zien. Een mastceltumor is de meest voorkomende huidtumor bij de hond. Op deze pagina kunt u er meer over lezen. Een jaar later is er bij Lara een volledige CT scan gemaakt en uitgebreid bloedonderzoek, hieruit bleek dat zij volkomen gezond was. Ik heb eerst uitgebreid overlegd met de behandeld dierenarts of het verantwoord was om een nestje met Lara te fokken en hij zag hierin geen enkel probleem. 

 

Ondanks alle goede uitslagen van de onderzoeken van zowel Lara als Joris bij HD, ED en Patella, is dit geen garantie dat alle pups hier ook vrij van zijn. Naast erfelijke aanleg spelen ook andere factoren een belangrijke rol bij het al dan niet ontwikkelen van bijv.  HD. Slechte voeding, te snelle groei of overgewicht kunnen een negatieve invloed hebben. Juist in de puppy leeftijd is het dus heel belangrijk om te letten op goede voeding, de juiste beweging en voldoende rust. De aandoeningen zijn erfelijk bepaald, maar kunnen ook ontstaan door trauma of overbelasting.